Mijn favorieten

Als particulier je asbest afvoeren - hoe moet dat?

Stel je hebt een schuurtje in je tuin met asbest golfplaten. Deze zijn vanaf 2024 verboden en moeten dus verwijderd worden, maar hoe doe je dat? Eerlijk toegegeven: we zagen tijdens het uitzoeken door de bomen het bos ook niet meer. Maar we hebben wel een aantal overeenkomsten gevonden tussen gemeenten, die bijna altijd uitgevoerd moeten worden. We hebben voor jullie een aantal gemeenten op een rijtje gezet om een beeld te krijgen van wat er gevraagd wordt in deze gemeenten. Daarnaast geven we je een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.
 

Wat mag is zelf verwijderen

Om te beginnen nog even kort wat je als particulier zelf mag verwijderen. Als particulier mag je 35 m2 aan asbesthoudend materiaal zelf verwijderen. Dit geldt alleen als het gaat om geschroefde of losse golfplaten. Je moet de platen in zijn geheel verwijderen en er mag niet in gezaagd of geboord worden. Op de site van www.eterclean.nl vindt je meer informatie en een stappenplan hoe je het asbest veilig kunt verwijderen.
Sloopmelding Bij alle gemeenten die we onderzocht hebben geldt dat er voorafgaand aan de verwijdering een sloopmelding of asbestmelding gedaan moet worden bij de gemeente. Dit moet bij de meeste gemeenten minimaal 5 dagen van tevoren, maar soms moet dit tot wel 4 weken van tevoren! Check dus goed de site van je gemeente! Een sloop- of asbestmelding aanvragen kun je via de site van je gemeente of bijvoorbeeld via het omgevingsloket van je gemeente. Doe dit dus op tijd! Zonder sloop- c.q. asbest-melding en -vergunning mag je het asbest niet verwijderen wacht dus altijd op de goedkeuring van de gemeente! Er kunnen boetes uitgedeeld worden als je asbest verwijderd zonder goedkeuring. Is je melding goedgekeurd dan kun je beginnen met de sanering van je schuur of tuinhuis.

Do's & Don't's
 
Vraag op tijd je sloop- c.q. asbestmelding aan.
Zonder sloop- of asbestmelding asbest verwijderen.
Haal je verpakkingsmateriaal en asbestlogo op of koop dit bij een verkooppunt.
Asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal zonder verpakking in de milieustraat aanleveren.
Verpak het op de juiste manier en maak kenbaar dat het om asbesthoudend materiaal gaat.
 
Zorg dat je het zelf kan vervoeren naar de container. Ga eventueel met zijn tweeën naar de milieustraat.
 
 
 

Aanleveren bij de milieustraat

Het verwijderde asbest kun je inleveren bij de milieustraat in je gemeente, daar zijn echter wel regels aan verbonden. In de meeste gevallen moet je, als je asbesthoudende materialen aanlevert, je melden bij een van de medewerkers van de milieustraat. In sommige gevallen moet jij hierbij ook je sloopmelding of asbestmelding laten zien en in het bezit zijn van een milieupas van de betreffende milieustraat. Het materiaal moet in twee lagen plasticfolie zijn ingepakt en voorzien zijn van een asbestlogo (verkrijgbaar bij de milieustraat of online). Hoewel je in sommige gevallen het inpakmateriaal bij de milieustraat kunt ophalen mag je het daar nooit inpakken. Het inpakken moet meteen gedaan worden nadat het materiaal van het dak af is verwijderd. Haal dus van tevoren je verpakkingsmateriaal en asbestlogo op! Ook belangrijk om te weten is dat medewerkers van de milieustraat je meestal niet mogen helpen met het in de container plaatsten van het verpakte asbestmateriaal. Te zwaar of te groot voor jou alleen, zorg dan dat je iemand mee neemt om te helpen.
 

Asbestgelijkend materiaal

De regels voor het aanleveren gelden niet alleen voor materiaal waar zeker asbest in zit, maar ook voor asbestgelijkend materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Eternit golfplaten. De asbesthoudende platen zijn enkel te onderscheiden van de asbestvrije golfplaten door een NT-stempel in de golfplaat. Bij een milieustraat wordt er echter niet gekeken naar dit soort markeringen, lijkt het op een golfplaat dan is het voor de medewerkers asbest. Dit is het ook wanneer je 100% zeker weet dat het asbestvrij is. Helaas moet ook dit materiaal dus altijd onder dezelfde condities aangeleverd worden als asbesthoudende platen.
 

Gemeente-overzicht

Om je wat zoekuren te besparen hebben we van de gemeenten Tilburg en Breda de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. Wil je meer weten, kijk dan op de site van je gemeente of milieustraat.

 
Gemeente Melding Kosteloos afvoeren Verpakkingsmateriaal
ophalen (gratis)
Website
Tilburg  
Breda   

Neem contact op

Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van je omgeving is het van groot belang dat asbest op de juiste manier verpakt en behandeld wordt. Kom je er niet uit, twijfel je of wil je extra informatie neem dan contact op met de milieustraat bij jou in de buurt. Zij zijn het beste op de hoogte van de huidige regels, beschikbaarheid van verpakkingsmateriaal en de kosten. Meer weten over het verwijderen, op deze pagina www.eterclean.nl, speciaal voor particulieren vindt je filmpjes en een stappenplan voor de sanering van je dak!

Bron: www.eterclean.nl
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring