Mijn favorieten

Cv-installatie huurkoop/ (financial) leaseovereenkomst verboden bij overdracht

Regelmatig worden er woningen verkocht die voorzien zijn van een cv-installatie op grond van een huurkoop- of financial leaseovereenkomst. Dit soort contracten mogen bij een overdracht niet meer worden overgenomen door de koper.

Bij dit soort contracten vindt koop op afbetaling plaats en wordt de afnemer op een gegeven moment eigenaar van het product. Voor het aanbieden van dit soort contracten is op grond van artikel 2:60 Wet op het financieel toezicht een vergunning vereist. De meeste installatiebedrijven beschikken niet over deze vergunning.

Veel installatiebedrijven zijn daarom gestopt met het aanbieden van dit soort contracten. Het resultaat hiervan is dat lopende overeenkomsten bij de overdracht van een woning uitsluitend nog voortijdig kunnen worden afgekocht door de contractant. Het lopende contract laten overnemen door de koper is niet meer mogelijk.


Navraag doen bij installateur

Indien jij je woning gaat verkopen is het daarom van belang om na te gaan of de cv-installatie ter beschikking wordt gesteld via een kredietovereenkomst. Indien dit het geval is moet het contract worden afgekocht.

Voor meer informatie over de afkoopregeling of wat voor een soort contract je hebt afgesloten, kan je informatie inwinnen bij het desbetreffende (installatie)bedrijf.
 

Huurovereenkomsten en operational lease zijn nog toegestaan

Cv-installaties die worden gehuurd, mogen nog wel door de nieuwe eigenaar overgenomen worden omdat het verhuren van een cv-installatie niet wordt gezien als het verstrekken van een krediet. Dit geldt ook voor operational lease. Bij operational lease, ook private lease genoemd, wordt alleen betaald voor het gebruiksrecht en wordt het product geen eigendom van de afnemer. Indien de koper dit soort contracten wenst over te nemen dan wordt dit opgenomen in artikel 7.1 van de koopovereenkomst.
Informeer je makelaar tijdig welke situatie bij jou van toepassing is om problemen bij de levering van je woning te voorkomen.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring