Mijn favorieten

Mag de makelaar de onderhandeling met mij afbreken als er een tweede partij een bod uitbrengt?

Mag de makelaar de onderhandeling met mij afbreken als er een tweede partij een bod uitbrengt?
 
Vanmorgen belde er een aspirant-koper die een bod had uitgebracht op een woning. De verkoper had een tegenvoorstel gedaan en de beller was aan het denken over een reactie. De verkopende makelaar vertelde de aspirant-koper dat er een tweede geïnteresseerde was die een bod had neergelegd en de verkoper had aangegeven op dat bod in te willen gaan. De onderhandelingen met partij 1 werden daarom afgebroken en partij 1 kreeg geen gelegenheid een nieuw voorstel te doen. De beller was verbolgen dat hij geen bod meer mocht doen en vroeg of dit zo maar mag.
Ja, dat mag. Als er onderhandelingen gevoerd worden dan gaan bezichtigingen vaak gewoon door. De verkopende makelaar hoeft dit niet te melden en heeft daar geen toestemming van de biedende partij voor nodig. Het staat een andere partij vrij om dan ook een bod uit te brengen. De verkopende makelaar zal dit bod aan de verkoper moeten doorgeven, omdat hij het belang van de verkoper behartigt. Het bod van de tweede bieder kan invloed hebben op de onderhandelingen.
 
Als het voorstel van partij 2 zo interessant is dan kan de verkoper ervoor kiezen, zoals in dit geval, om de onderhandelingen af te breken en aan partij 2 verkopen. Voor een verkoper kan naast de prijs, ook de opleverdatum en de ontbindende voorwaarde(-n) belangrijk zijn om op een voorstel in te willen gaan. De verkoper hoeft u als eerste bieder niet in de gelegenheid te stellen nog een nieuw voorstel te doen.
 
De verkoper had ook anders kunnen beslissen dan in dit geval. De verkoper had er ook voor kunnen kiezen om met partij 1 uit te onderhandelen en pas als dit niet het gewenste resultaat oplevert, de onderhandelingen afbreken en dan naar partij 2 te gaan.
 
Ook had verkoper er voor kunnen kiezen om beide partijen een uiterst voorstel te laten doen. In dat geval krijgen partij 1 en 2 een gelijke kans. Dit betekent ook dat er geen mededeling wordt gedaan over de andere bieding. Iedere partij bepaalt zelf wat ze voor de woning over hebben.
 
Er zijn meerdere mogelijkheden hoe onderhandelingen kunnen verlopen en het systeem kan veranderen tijdens het verkoopproces. Neem altijd een aankoopmakelaar mee als je een woning gaat kopen. De aankoopmakelaar kan je begeleiden bij dit traject en je van de juiste informatie voorzien.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring