Mijn favorieten

Vijf tips om een huis te kopen

Urenlang heb je op Funda gekeken en nu is het zover; je hebt je droomhuis gevonden. Na de bezichtiging ben je helemaal overtuigd: Dit is jouw droomhuis!

Maar hoe nu verder? Als je een huis koopt komt er meer bij kijken dan alleen maar een bod doen. Wil jij weten hoe je het zo goed mogelijk aan moet pakken? Wij geven je 5 tips waarmee een huis kopen een stuk makkelijker wordt.


Tip 1: It's all about the money…

Weet je wat je budget is? Zorg dat je dit vooraf weet. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur. In de huidige markt is snel handelen noodzakelijk. Het is dus fijn dat je op voorhand weet wat mogelijk is. Staar je hierbij niet blind op een hypotheekadvies van een half jaar geleden of een rekensommetje die je via internet hebt ingevuld. Ook bij hypotheken verandert continu van alles.
  

Tip 2: Sherlock…

Snel handelen betekent niet impulsief handelen. Ook al moet je soms snel beslissingen nemen, neem wel goed de tijd om alles goed te onderzoeken. Als koper heb je onderzoeksplicht!

Kijk verder dan alleen de mooie badkamer of de gunstige zonligging van de tuin. Onderzoek vooraf verschillende zaken; Kijk bijvoorbeeld goed naar het bestemmingsplan, doe een bodemonderzoek en let op de bouwkundige staat. Koop je een appartement? Kijk dan ook naar de Vereniging van Eigenaren. Zijn ze actief en wat zijn hun kosten? Zit er voldoen geld in de pot voor onderhoud?
 
Wat is de reële waarde van het huis en loopt je mogelijke bod daar een beetje mee in de pas?
 

Tip 3: Tijd voor actie!

Ga je een bod doen? Bedenk dan ook wat de voorwaarden zijn waaronder je je bod wilt doen.  Op welke termijn wil je het huis bijvoorbeeld de overdracht plaats laten vinden en wat zijn de ontbindende voorwaarden? Is er een bouwkundige inspectie nodig? Denk hier goed over na voordat je de telefoon pakt en enthousiast met de verkopende makelaar gaat bellen. Dit zal namelijk een van de eerste vragen zijn die hij je gaat stellen.
 

Tip 4: Aansluiten in de rij alsjeblieft!

Hmmmm… jij bent helemaal overtuigd en tot over je oren verliefd op het huis maar al snel is duidelijk dat je niet de enige bent die dit huis wel ziet zitten. Wat nu? Misschien dan maar een flink stuk boven de vraagprijs bieden? Bedenk goed dat de keuze van een verkoper niet alleen afhangt van je bod. Soms zijn juist de voorwaarden waaronder je het bod doet doorslaggevend. Laat je dus niet opjutten en kijk niet alleen naar de prijs waar je het huis voor wil gaan kopen. Laat je goed adviseren over het mogelijke bod dat je wil bieden.
 

Tip 5: Champagne momentje…

Hoera, je bod is geaccepteerd, de champagne kan open. Toch? Wanneer heb je nu eigenlijk daadwerkelijk het huis gekocht? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord is eenvoudig; zodra de koopakte door zowel de kopers als de verkopers is getekend mag je je de eigenaar van het huis noemen. Je hebt als koper vanaf dat moment nog wel 3 dagen bedenktijd dus mocht je toch nog twijfelen, dan is dat het moment om dit uit te spreken. Let wel op: als de bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag eindigt, wordt deze verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.
 

En de beste tip...

Wil je nog meer weten over het kopen van een huis en alle stappen die hierbij komen kijken? Lijkt het je leuk om samen met een van onze makelaars om tafel te zitten en je zoekwensen in kaart te brengen of om het aankooptraject helemaal te begeleiden? Wij weten als eerst wat er aan komt op de markt en kennen de finesses van het onderhandelen en weten hoe jij aan je onderzoeksplicht kunt voldoen.

Wij maken graag een afspraak met jou. We bekijken samen je zoekwensen, we nemen het hele aankooptraject met je door en we bespreken samen een handig plan van aanpak. We hebben verschillende pakketten waar je uit kiezen als je samen met onze makelaars een woning wilt kopen.

Lijkt dit je interessant?  Maak dan snel een afspraak voor een gratis servicegesprek.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Bel mij

Vestiging
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring