Mijn favorieten

Huis verkopen bij scheiding

Veel mensen moeten hun huis verkopen bij scheiding. Wat betekent dat voor de kinderen? Hoe zit dat met de hypotheek? Wanneer kan ik weer een nieuw huis kopen? Allemaal vragen waar zorgvuldig naar gekeken moet worden.


Financiering huis 

Veel gezinnen hebben hun huis gefinancierd op basis van twee inkomens. Soms heeft dit als gevolg dat het huis na de scheiding onbetaalbaar wordt voor één inkomen. Indien de woning veel overwaarde heeft moet de ex-partner worden uitgekocht. Het kan zijn dan één inkomen niet voldoende is om de hypotheek te kunnen overnemen. In een dergelijke situatie zit er niet veel anders op dan het huis verkopen bij scheiding.


Wat is de waarde van de woning?

Om te kunnen beoordelen of wat de woning waard is, is het nodig een taxatierapport te laten opstellen. Dit rapport geeft weer wat de waarde van de woning is. Op basis hiervan kan bepaald worden of de woning behouden kan blijven of dat de woning moet worden verkocht.


Wanneer huis verkopen bij scheiding?

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt is: wanneer moeten wij het huis verkopen bij scheiding? En moeten we daar al voor gescheiden zijn? Wat betekent dit voor de kinderen na de scheiding? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je kunt het huis verkopen voor of na de scheiding, net wat het beste uitkomt.


Waar moet ik op letten?

Als je het huis gaat verkopen na de scheiding, dan worden er een aantal bepalingen opgenomen in het scheidingsconvenant die regelen wat er met het huis gebeurt voordat het verkocht is. Denk daarbij aan de volgende vragen:
 • Wie gaat het huis bewonen?
 • Hoe delen we de woonlasten?
 • Hoe delen we de kosten voor reparatie en onderhoud aan het huis?
 • Mag de ander gewoon zomaar binnenkomen in het huis, ook al woont hij of zij er niet meer?
 • Hoe stellen we de verkoopprijs van het huis vast?
 • Aftrek hypotheekrente bij echtscheiding
 • Restschuld na huis verkopen bij scheiding
 • Wie gaat wie uitkopen bij scheiding? 
 • Taxatie woning bij scheiding
 • Maximale hypotheek alleenstaande
 • Is er sprake van een boeterente na scheiding? 

Huis verkopen bij scheiding

Dus ga je een scheiding aanvragen en je moet het huis verkopen? Dan is het van groot belang dat je goede afspraken maakt. Kern Makelaars kan je begeleiden bij het bepalen van de waarde van de woning en de eventuele verkoop daarvan. Door onze ervaring en professionele opstelling in deze lastige situaties kunnen wij jou optimaal begeleiden in dit traject.

Meer weten? Maak gauw een afspraak.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Bel mij

Vestiging
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring