Mijn favorieten

Zonnepanelen of isoleren, wat eerst?

We willen allemaal wel een beetje groener. Het wordt ook van ons verwacht. Verplichte energielabels en andere wet- en regelgevingen zorgen ervoor dat we met onze woning allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. Je wilt graag meedoen. Maar wat is slim. Isoleren of zonnepanelen?
 

Investeren

Dat je eerst moet investeren is een feit, je hebt echter niet de financiële mogelijkheden om beide opties uit te voeren. Je zult een keuze moeten maken. In de regel is het slim om eerst te zorgen dat je je energieverbruik vermindert om het vervolgens zelf te gaan opwekken. In dit geval zou dat dus betekenen dat je eerst gaat isoleren en pas daarna de zonnepanelen gaat plaatsen.
 

Drie-stappen-strategie

Om duurzaam te bouwen of verbouwen volgt je de Trias Energetica. Een drie-stappen-strategie die draait om het maken van een energiezuinig gebouw. Deze stappen zijn:
  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan. Isolatie van jouw woning zou dus een heel goede eerste stap zijn.
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen. Dit is de stap dat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
  3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de fossiele brandstoffen om in de resterende behoeften te voorzien. Denk dan aan een warmtepomp bijvoorbeeld.
 

Opbrengst

Mooi plan natuurlijk, maar de keuze is ook afhankelijk van een aantal factoren. De financiën bijvoorbeeld. De opbrengst bij isolatie is namelijk hoger dan bij zonnepanelen. Voordat je daarom een keuze maakt is het raadzaam offertes op te vragen voor beide maatregelen. Zet daar ook de besparing tegenover. Dan weet je in hoeveel tijd je de investering hebt terugverdiend en of dat past in de plannen die je zowel op korte termijn als op lange termijn hebt. Uiteraard is een taxatiewaarde na de verbouwing ook van belang, wordt je huis meer waard?
 

Expert

Heb je een nieuwbouwwoning, dan kan het zijn dat de isolatie van jouw woning al op orde is en je niet eens een keuze hoeft te maken. Of jouw woning voldoende geïsoleerd is, kunt je door een expert laten controleren. Het plaatsen van zonnepanelen is dan een goede stap in de richting van een energiezuiniger en dus groenere woning.
 

Meer lenen voor energie besparende voorzieningen

Naast de voordelen die energiebesparende voorzieningen hebben zijn er ook nog eens ruimere leennormen van toepassing. Zo mag je tot 106% lenen van de waarde van de woning lenen om energiebesparende voorzieningen te treffen. Dit kan bij een huis met Nationale Hypotheek Garantie oplopen tot maar liefst € 15.900,-. Daarnaast kun je € 9.000,- meer lenen op inkomen voor deze energie besparende voorzieningen, als je (gezamenlijk) inkomen minimaal € 33.000,- per jaar bedraagt. Klinkt dit ingewikkeld? Laat je goed adviseren bij Kern Makelaars zijn alle disciplines onder 1 dak, zowel de taxateur, aankoopmakelaar en hypotheekadviseur kunnen je hierover adviseren zodat je een compleet financieel plaatje hebt!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Bel mij

Vestiging
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring