Mijn favorieten

Energielabel aanvragen

Ga jij je woning verkopen? Dan is het verplicht om een Energielabel te hebben.
 

Wat voor label heeft mijn woning?

Op www.zoekuwenergielabel.nl kun je controleren welk Energielabel je woning heeft. Is het een tijdelijk Energielabel of is het Energielabel niet meer geldig? Vraag dan een Energielabel aan.
 

Energielabel aanvragen

Je kunt het Energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Je dient in te loggen met je DigiD.


Woning koppelen

Bij het inloggen op www.energielabelvoorwoningen.nl met de DigiD krijgt een verkoper soms bericht dat hij geen woning bezit, terwijl dit wel het geval is. De meest voorkomende oorzaak is dat de partner van de aanvrager in het Kadaster als meest rechthebbende geregistreerd staat. Bij een gelijke eigendomsverdeling is dit doorgaans de oudste eigenaar. Alleen die kan het energielabel definitief maken.

Andere mogelijke oorzaken zijn:
 • Doordat er verschillende schrijfwijzen zijn van het adres, of doordat de verkoper buitenlander is en niet in het Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd staat, kunnen Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en Kadaster niet aan elkaar worden gekoppeld.
 • Als in het Basisregistratie Personen (BRP) geen Burger Service Nummer (BSN) bekend is, kan geen koppeling tussen de verkoper en de woning worden gemaakt .
 • Het adres van een nieuwbouwwoning is soms nog niet bekend in het Kadaster.
 • Bij nieuwbouwwoningen: al bij het verlenen van de bouwvergunning voert de gemeente een nieuw adres in de BAG. Deze gegevens komen met één à twee maand vertraging terecht op www.energielabelvoorwoningen.nl. Een andere veel voorkomende reden waarom een woning van een projectontwikkelaar niet gevonden wordt, is dat van de verkoper als niet natuurlijke persoon geen KvK-nummer bekend is.
Ondanks dat een verkoper deze melding krijgt, kan via www.energielabelvoorwoningen.nl wel een definitief energielabel worden aangevraagd. Hiervoor moet eerst de woning worden gekoppeld aan het systeem. Dit doet de verkoper door de volgende stappen te doorlopen (let op: een kopie, scan of foto van de koopakte of eigendomsakte is nodig):
 1. Klik op de knop ‘Woning zoeken’ onderaan de pagina.
 2. Vul in het nieuwe scherm een aantal gegevens in: jouw e-mailadres en de postcode en het huisnummer van de woning waarom het gaat
 3. Klik op de knop ‘Zoeken’, selecteer de betreffende woning uit de lijst en klik deze aan, zodat deze donker kleurt.
 4. Vervolgens kunt je de koopakte of eigendomsbewijs van uw woning uploaden. Alleen zo kan er een koppeling gemaakt worden tussen jouw en de woning. Het uploaden doe je door op de knop ‘Kies bestand’ te klikken en het benodigde bestand te kiezen.
 5. Ziet je onder ‘Geüpload’ de juiste bestanden staan? Zet dan rechtsonder een vink dat je alles naar waarheid heeft ingevuld en klik op de knop ‘Versturen’.
 6. Je logt vervolgens uit van de site. Per mail krijg je een bevestiging van de aanvraag om jouw woning te koppelen.
 7. Binnen enkele werkdagen (maximaal 5) ontvang je een mail met de melding dat jouw woning wel of niet juist is gekoppeld.
 8. Is de koppeling gelukt? Dan kunt je via www.energielabelvoorwoningen.nl inloggen en jouw definitieve label aanvragen.
 9. Is de koppeling helaas niet gelukt? In de mail staat waarom jouw verzoek is afgekeurd. Het kan zijn dat er iets niet in orde is met de bijgevoegde bijlage(n). Je kunt opnieuw jouw aanvraag voor de koppeling indienen.
   
Heb je nog vragen? Bel of mail de Helpdesk Energielabel via 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring