Blog Blog
Shape

Meer hypotheekruimte in 2024

Per 1 januari 2024 veranderen de leennormen op diverse punten. In dit blog vertellen we wat er verandert en kun jij lezen of dit op jou van toepassing is.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert de overheid jaarlijks over de leennormen. De verwachting is dat de lonen in 2024 gaan stijgen en daarom gaat ook de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens omhoog.

Zo kan er volgend jaar meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met een slecht energielabel. Dit geldt voor woningeigenaren én voor mensen die een woning gekocht hebben en deze willen verduurzamen. Hoeveel je extra kunt lenen hangt af van het label van de woning én of je al in de woning woont of deze aankoopt.

Voorbeelden

Stel, je koopt een woning met energielabel E, F, of G, dan mag je geen extra geld lenen om de woning aan te kopen, maar wél € 20.000,- extra om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit geldt dus ook als je al in een woning met een van deze labels woont. Koop je een woning met energielabel A++++ (met een energieprestatiegarantie voor minstens tien jaar) dan kun je € 50.000,- meer lenen ten opzichte van een woning met label E, F, of G. Je kunt in dit geval geen extra geld lenen voor (nog meer) energiebesparende maatregelen.

Genoemde voorbeelden zijn de twee uitersten. Raadpleeg je financieel adviseur voor de mogelijkheden daar tussenin.

Als je alleenstaand bent en een jaarinkomen van € 28.000,-  of meer hebt, kun je per 1 januari € 16.000,- meer lenen. Voor oud-studenten met een studielening wordt de regelgeving ook gunstiger. De maximale leenruimte gaat bepaald worden op basis van de actuele lasten van de studielening. De oorspronkelijke grootte van de lening speelt dan geen rol meer.

NHG

Tot slot wordt ook de NHG-grens opnieuw verhoogd. Je kunt volgend jaar een lening met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen bij de aankoop van een woning tot € 435.000,-. Wil je de aangekochte woning verduurzamen, dan stijgt de grens naar € 461.100,-. De NHG biedt een vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen (als je je baan verliest bijvoorbeeld of als je arbeidsongeschikt wordt) of als er een restschuld overblijft na verkoop.

Terug naar overzicht